Dzisiejsze śniadanie przygotowałam inspirując się przepisem 'Natchnionej'. Tej blogerce kreatywności nie można odmówić, przekonaj się sam (zapraszam na blog --> Blog Natchnionej) (mimo, że ostatnie gofry mojego wykonania po wegańsku przypominały raczej zupę niż gofra, postanowiłam zacząć testowanie od prostszych dań).
Autorka bloga podaje następujący przepis na 2 sztuki tostów śródziemnomorskich.
" - 4 kromki chleba bezglutenowego
- kilka plastrów mozzarelli i świeżego, soczystego pomidora, czarne oliwki, 1 łyżeczka suszonego oregano, lub ziół prowansalskich, listki świeżej bazylii
wykonanie:
Zanim zapieczesz tosta możesz odkroić krawędzie kromek, aby nadać kwadratowy kształt.
Na jednej części przyszłego tosta ułóż plastry mozzarelli, pomidora oraz pokrojone w krążki oliwki.
Posyp ziołami i złóż jak kanapki.
W nagrzanym tosterze opiecz grzanki około 3 minut.
Podawaj cieplusie."
Źródło --> http://www.natchniona.pl/tost
Dodatkowo zawierają mnóstwo witamin.
Czarne oliwki to źródło:
- bardzo wysokiej zawartości witaminy E.
- zawartości witaminy C, A oraz witaminy z grupy B.
- zawierają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
- Obniżają ryzyka chorób serca
Jedyny minus - to kaloryczność. Jeden kilogram to ponad 1 000 kalorii.
kontynuując:
Bazylia - ma silne właściwości przeciwzapalne i może być wykorzystywana w leczeniu bólu stawów. Ponadto doskonale wpływa na układ trawienny i układ nerwowy.
Tosty śródziemnomorskie Natchnionej są całkowicie bezglutenowe. Dlatego dla smakoszy ketchupu, którzy nie wyobrażają sobie tostów bez tego elementu producent Roleski wyszedł na przeciw z całą gamą produktów bezglutenowych.
W moim wydaniu tosty przyozdobione są sałatą. W zależności od oczekiwań, można urozmaicać smak naszych kanapek poszczególnymi warzywami, przyprawami.
W mojej ocenie kanapki są bardzo dobre, polecam! Smacznego:)

Badania dowodzą, że kilka odmian aromatycznej rośliny ma działanie przeciwzapalne porównywalne z działaniem leków i może skutecznie zwalczać opuchliznę oraz bóle reumatyczne.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz